Vi bruker cookies - de hjelper oss med å gi deg en bedre online-opplevelse.
Ved å bruke vårt nettsted aksepterer du at vi kan lagre og bruke cookies på din maskin.

Hjelp »   Manual »   Cupsystemet 

Cupsystemet

Å delta i en av Hattricks cuper er en spennende utfordring for enhver manager med respekt for seg selv. Det er også en god mulighet til å gi spillerne ekstra erfaring og til å sørge for økte inntekter for klubben. Hattricks cupsystem har blitt utviklet for å tilby en positiv opplevelse for lag på alle nivåer, og for å garantere at alle lag får minst tre cupkamper hver sesong.

Alle lag fra 6. divisjon og oppover vil delta i den nasjonale cupen. Hvis man blir slått ut tidlig fra den nasjonale cupen vil man bli overført til en lavere rangert cup hvor pokaljakten kan fortsette. Hvis ligaen din har mer enn seks divisjoner vil det arrangereres en divisjonscup for hver divisjon fra 7. divisjon og nedover. Lag som spiller i en divisjonscup deltar ikke i den nasjonale cupen.

Hvis laget ditt blir slått ut tidlig fra divisjonscupen vil du, som i den nasjonale cupen, få en ny sjanse i en lavere rangert cup.

Cupoppsett

Cupkamper spilles alltid i midtuken. Den første runden i den nasjonale cupen (og i divisjonscupene) spilles alltid noen dager før den første serierunden i ligaen. Utfordrercupene består av lag som har blitt slått ut av den nasjonale cupen. Den første utfordrercupen (smaragd) starter derfor én uke etter den nasjonale cupen. I større ligaer spilles det også egne utfordrercuper for hvert nivå av divisjonscupene. Din første cupmotstander og cupen du spiller i vil annonseres én uke i forveien. I de neste rundene vil din neste motstander (og den aktuelle cupen) annonseres rett etter at alle kampene i den pågående cuprunden er ferdigspilt.

Cupens arenaer

Hovedregelen er at det sterkeste laget skal spille borte mot det svakeste laget som fremdeles er med i cupen. For å avgjøre dette bruker vi en cup-rangering, forklart lenger ned.

I de siste seks rundene av cupen vil ikke rangeringen lenger påvirke hjemmebanefordelen ettersom alle kampene spilles på nøytrale baner.

Cuptrekning

Hvordan bestemmes motstanderen din i cupen?

I cupens første runde vil det høyest rangerte laget spille borte mot det lavest rangerte laget.

Før første runde sparkes i gang vil trekningen av andre runde bli utført. Denne trekningen går ut ifra at alle de høyest rangerte lagene går videre i fra første runde.

Hvis et av de lavest rangerte lagene vinner sin kamp vil det overta plassen som motstanderen ville fått i andre runde. Dette vil kunne gi en lettere motstander enn det de vanligvis ville ha fått.
Denne fordelen vil uansett ikke vare. Før andre runde starter vil trekningen av tredje runde finne sted. Igjen vil alle de høyeste rangerte lagene bli satt opp imot de lavest rangerte lagene som er igjen.

Fordelen med dette systemet er at alle gjenværende lag vet hva som skjer hvis de kommer videre til neste runde. Det vises alltid to kamper. Vinneren av den andre kampen vil møte vinneren av din kamp i neste runde.

Her er et eksempel på hvordan Cup-trekningen foregår i Hattrick:

1. I første runde har vi kampoppsettet til følgende 16 lag:

Første runde

LangRang16-LangRang1
LangRang15-LangRang2
LangRang14-LangRang3
LangRang13-LangRang4
LangRang12-LangRang5
LangRang11-LangRang6
LangRang10-LangRang7
LangRang9-LangRang8

Det forventede kampoppsettet for runde 2 er kjent før runde 1 setter i gang, og ser slik ut:

LangRang8-LangRang1
LangRang7-LangRang2
LangRang6-LangRang3
LangRang5-LangRang4

To kamper endte imidlertid med overraskende seire for underdogene - lag 16 og 14 presterte over evne. På grunn av dette vil de faktiske kampene i runde 2 være:

LangRang8-LangRang16
LangRang7-LangRang2
LangRang6-LangRang14
LangRang5-LangRang4.

Når så trekningen for runde 3 er gjort vil systemet igjen gå ut i fra at de øverste rangerte lagene vil vinne sine kamper, og følgelig generere dette kampoppsettet:

LangRang8-LangRang2
LangRang6-LangRang4

Hvis Lag 16 vinner igjen, overtar det plassen til Lag 8.
Hvis Lag 14 vinner igjen, vil det ta plassen til Lag 6.

Cup-rangering

Cup-rangeringen brukes når cuptrekningen utføres. Det er en statisk rangering, som ikke endres etter at cupen har startet. Den første faktoren for rangeringen er hvilken divisjon laget spiller i inneværende sesong. Deretter blir lagene rangert innenfor disse divisjonsgruppene på følgende måte:

1. Aktive lag som rykket ned fra divisjonen over
2. Aktive lag som verken rykket opp eller ned
3. Lag som rykket opp ved egen hjelp
4. Lag som rykket opp "gratis" (tok plassen til et bot-lag)
5. Bot-lag, dersom det fortsatt er ledige plasser

Lagene innenfor hver av disse gruppene sorteres seg imellom basert på rangeringen de hadde ved slutten av forrige sesong. Denne rangeringen vil gjelde i cupmesterskapet.

Blir med på en av Ponduscupene etterpå

For Pondus- og Trøste-cupene er tidspunktet for påmelding også tatt med i seedingen. Lag som kom inn tidlig er garantert en høyere seeding enn de som ble med senere. Cup-rangeringen til hvert lag er fortsatt viktig, men bare for å avgjøre i hvilken rekkefølge lag som kom inn på samme dato vil bli seedet.

Et eksempel kan være at laget ditt klarer å holde seg i den nasjonale cupen til runde 5 eller 6, før det blir slått ut. Ettersom cupeventyret ditt fortsetter i en Punduscup på lavere nivå, vil du alltid ble seedet lavere enn lagene som ble med før deg. Det høyest rangerte laget av de som deltok i første runde vil spille mot det lavest rangerte laget av de som kom inn sist.

De forskjellige cupene og formatet de spilles i

Den viktigste cupen i alle ligaer er den nasjonale cupen. Den er åpen for alle menneskestyrte lag fra 6. divisjon og oppover. Bare de aller beste lagene vil ha muligheten til å vinne den nasjonale cupen, men alle lag som greier å avansere langt i denne konkurransen vil bli godt belønnet for innsatsen.

Men fortvil ikke; dersom laget ditt blir slått ut tidlig fra den nasjonale cupen vil du få en ny sjanse. Dersom du blir slått ut i løpet av de seks første rundene vil du bli overført til en av de tre nasjonale utfordrercupene. Deltagelse i en utfordrercupen vil være attraktivt sammenlignet med vennskapskamper, men samtidig langt mindre lønnsomt enn deltagelse i den nasjonale cupen. Det skal alltid lønne seg å avansere i den nasjonale cupen.

De tre utfordrercupene kalles originalt Smaragd, Rubin og Safir. Smaragdcupen åpnes for lag som blir slått ut av den nasjonale cupen i runde 1 og 6. Lagene som blir slått ut i runde 2 og 5 flyttes over til rubincupen, og lag som blir slått ut i runde 3 og 4 går til safircupen. De tre cupene spilles parallelt med hverandre og med den nasjonale cupen. Det vil bli kåret en vinner i hver cup. Husk at utfordrercupene kan ha navn som fraviker fra originalnavnene i noen ligaer.

Lag som blir slått ut i runde en av Challenger-cup smaragd og runde en av Challenger-cup rubin vil få en ny sjanse i Trøstecupen. Denne cupen gir ingen premiepenger eller andre cuprelaterte fordeler, men vinneren vil få et trofé.

I ligaer med mer enn seks divisjoner vil det bli organisert divisjonscuper for 7. divisjon og nedover. Divisjonscupene følger samme opplegg som den nasjonale cupen, med tre utfordrercuper (Smaragd, Rubin og Safir), samt en trøstecup. Den eneste forskjellen er at premiepengene blir jevnt over lavere.

Antall lag i en cup avgjøres av hvor mange (menneskestyrte) lag som er kvalifisert for den. Den minste cupstørrelsen som til enhver tid har plass til alle de menneskestyrte lagene vil bli valgt. Når alle de menneskestyrte lagene er inne, vil de resterende plassene bli fylt av datalag.

1. Antall kvalifiserte menneskestyrte lag telles opp
2. Den minste cupstørrelsen som får plass til alle de menneskestyrte lagene velges
3. Den aktuelle cupen fylles først opp av de menneskestyrte lagene
4. Deretter legges "de vanlige" datalagene fra seriesystemet inn
5. Dersom det fortsatt mangler lag vil nye datalag opprettes kun med tanke på cupdeltagelse


Uke Nasjonal cup Challenger-cup
(Smaragd)
Challenger-cup
(Rubin)
Challenger-cup
(Safir)
Trøstecup
Lag Lag Lag Lag Lag
1 16384
2 8192 8192
3 4096 4096 4096 4096
4 2048 2048 2048 2048 4096
5 1024 1024 1024 2048 2048
6 512 512 1024 1024 1024
7 256 512 512 512 512
8 128 256 256 256 256
9 64 128 128 128 128
10 32 64 64 64 64
11 16 32 32 32 32
12 8 16 16 16 16
13 4 8 8 8 8
14 2 4 4 4 4
15 - 2 2 2 2
16 - - - - -
  • Tapende lag i runde en og seks i den Nasjonale cupen vil fortsette i Smaragd utfordrercup.
  • Tapende lag i runde to og fem i den Nasjonale cupen vil fortsette i Rubin utfordrercup.
  • Tapende lag i runde tre og fire i den Nasjonale cupen vil fortsette i Safir utfordrercup.
  • Tapende lag i runde en i Smaragd Challenger-cup og runde en i Rubin Challenger-cup vil fortsette i Trøstecupen.

Slik påvirkes laget

Et viktig aspekt ved cupene er de interessante taktiske valgmulighetene som åpenbarer seg. Flere runder i cupen betyr flere muligheter til å øke lagånd og selvtillit før viktige seriekamper. Cupkamper gir også spillerne mer erfaring, noe som sammen med høyere billettinntekter gjør en langvarig cupdeltakelse enda mer verdifull. Men…det er viktig å huske på at de ulike cupene kan påvirke laget ditt på ulik måte.

Kort og skader fungerer på vanlig måte i alle cupene. Hvis en spiller får kort i en cupkamp, kan han bli suspendert i den påfølgende seriekampen.

Lagånd, selvtillit og supporterstemning: Det er kun kampene i den nasjonale cupen og divisjonscupene som vil påvirke disse verdiene. Kampene i de andre cupene vil ha samme effekt på lagånd, selvtillit og supporterstemning som vennskapskamper; altså ingen effekt overhodet.

Erfaring: Den nasjonale cupen og divisjonscupene gir spillerne på banen dobbelt så mye erfaring som de ville fått i en tilsvarende seriekamp. I utfordrer- og trøstecupen vil spillerne få halvparten så mye erfaring som de ville fått i en seriekamp.

Cupinntekter

Billettsalget er en viktig motivasjonsfaktor for managere som vil nå langt i cupen. Jo lenger du kommer i en cup, jo flere tilskuere vil komme og jo større tilskuerinntekter vil tilfalle klubben. Den nasjonale cupen og divisjonscupene er langt mer attraktive for supporterne enn de tilhørende utfordrer- og trøstecupene. I den nasjonale cupen og divisjonscupene kan publikumsoppmøtet fort bli som i en vanlig seriekamp, mens tilskuerantallet i de resterende cupene kan sammenlignes med oppmøtet i vennskapskamper. En kamp i den nasjonale utfordrercupen vil trekke tre ganger flere tilskuere enn hva en internasjonal vennskapskamp mellom de to samme lagene ville gjort. Den nasjonale trøstecupen vil trekke dobbelt så mange tilskuere som en tilsvarende internasjonal treningskamp.

Hjemmelaget får 67 % av tilskuerinntektene og bortelaget får 33 %. I de siste seks rundene blir inntektene delt 50/50. Supporterne er generelt ikke så veldig interessert i cupen de første rundene, men interessen stiger etterhvert. Det er også slik at supporterne til lag i lavere divisjoner vil se kamper mot høyere rangerte lag, men de viser ikke den samme interessen når situasjonen er omvendt. De beste lagene i cupen vil også få premiepenger som vises i tabellen under. Det er ingen toppskårerpremie i cupen.

Nasjonal cup

Plassering Nasjonal cup Challenger-cup Trøstecup
Vinner 1 500 000 US$ 300 000 US$ -
Andreplass 1 000 000 US$ 150 000 US$ -
Semifinale exit 750 000 US$ 100 000 US$ -
Kvartfinale exit 500 000 US$ 50 000 US$ -
Åttendedelsfinale exit 250 000 US$ 25 000 US$ -
16-delsfinale exit 200 000 US$ - -
32-delsfinale exit 180 000 US$ - -
64-delsfinale exit 160 000 US$ - -
128-delsfinale exit 140 000 US$ - -
256-delsfinale exit 120 000 US$ - -
Plassering Divisjonscup Challenger-cup Trøstecup
Vinner 300 000 US$ 150 000 US$ -
Andreplass 150 000 US$ 100 000 US$ -
Semifinale exit 100 000 US$ 50 000 US$ -
Kvartfinale exit 50 000 US$ 25 000 US$ -
Åttendedelsfinale exit 25 000 US$ - -
 
Server 070